Synligt - Osynligt

recensioner

Tontäljaren som tolkar livets innersta i toner
Olof Lindgren still going sträng - ger ut ny låtsamling
Olof Lindgren kom till länet som nyutnämnd regionkapellmästare 1975. Han
hade tänkt sig att bli kvar i ett år. I dag, 30 år senare, sitter han
fortfarande på Frösön i sin tonverkstad och komponerar musik.

Hans nyutkomna cd-skiva Synligt - Osynligt ljuder ljuvligt ur högtalarna till min dator samtidigt som detta skrivs.
Det är musik som skapar harmoni och stämning. Nästan jullikt i en blandning av folkviseton, kör och skogens sus. Det är mycket gitarr, mäktig körsång och naturlyrik. Och solosång av Kristina Mansfeldt. Texterna är av Bo Setterlind, Pelle Näver, Gustaf Larsson och - Berta Magnusson, för att nämna några. Det är en häftig upplevelse att höra Botkyrka kammarkör sjunga på jämtska! Tillsammans med duktiga musiker och instrumentalister blir det hela mycket behagligt - musik att avnjuta som bakgrundskuliss i det dagliga samtalet med andra, eller i förgrunden i sin egen ensamhet. Allt med ett brinnande
ljus på bordet.
- Jag har inspirerats av möten med musiker och författare till att tolka livets innersta frågor i toner, säger han.
Förklara hur du tänker?
-Ta texterna som ett exempel, det jag tycker om hos dessa författare är det naturnära och medmänskliga synsättet, - det handlar om livsfrågor som tro, tvivel och trygghet. Det vill jag förmedla med min musik. Där har vi alltså drivkraften i skapandet. Möten med människor är det viktigaste. Och att ur dessa möten ta fram känslorna.

- För mig är det ingen skillnad på dragspelaren och en symfoniorkester bara den som spelar har hjärtat med sig. Då sker det i nuet. Det handlar om känsla.
Beskriv hur det är att skapa musik?
- Att skriva musik är mycket tankeverksamhet. Därför går jag långa promenader, tvåtimmarspromenader varannan dag, där jag rensar tankarna. Hemma i verkstaden är det sedan som vilket arbete som helst. Ibland flödar det fram och ibland får jag kämpa litet.
Hur är livet som tonsättare?
- Det är ett ganska ensamt arbete, men så fort man lämnar stadiet med de svarta symbolerna på ett papper till en ljudande ton så bjuder man på sig själv. Då går ridån upp, man blottar sig helt enkelt. Sedan är det bara att hoppas att det finns en publik som vill ta emot min musik.
Och då finns det massor av pengar att hämta?
- Nej, det handlar inte ett dugg om pengar det här. Det är det minsta som finns. Stim finns, javisst, men man kan ju inte leva på 10 000 kronor om året. Det som driver en är att musiken kanske kan leva vidare även när jag är borta.
Att lyssna på Olof Lindgrens nyskrivna musik är detsamma som att få vila, avkoppling och tröst för själen.

Stefan Nolervik stefan.nolervik@op.se

 

Lindgren i Toner AB | Bergsgatan 32 | 832 41Frösön | info@lindgrenitoner.se